Skip to content

PERJANTAI 15.9.

 

10.30
Paneeli: Guerilla Lighting

Guerrilla Lighting on Iso-Britanniasta alkunsa saanut sarja tapahtumia, joissa on tarkoitus nopeilla valoiskuilla tuoda kaupunkia ja arkkitehtuuria esille uudessa valossa ja ottaa kaupunkitilaa haltuun. Guerrilla Lighting -tapahtuman tarkoitus on kiinnittää huomiota ympäristön valaisuun – siihen mitä valaistaan ja miksi, ja voiko kaupunkilainen itse vaikuttaa oman ympäristönsä valaisuun? Guerrilla Lighting Jätkäsaari järjestetään osana Teatterikorkeakoulun Arkkitehtuurivalaistus -kurssia 14.9. ja sen tuloksia esitellään seuraavana päivänä Showroomissa järjestettävässä paneelikeskustelussa.

 

12.00
Lunch talks: Palvelumuotoilu tila- ja kaupunkisuunnittelun hankkeissa

Palvelumuotoilu on nopeasti kasvava suunnitteluala ja alan koulutettua osaamista on tarjolla runsaasti. Palvelumuotoilijat Paula Bello ja Erno Forsström sekä suunnittelujohtaja Zeynep Falay von Flittner keskustelevat palvelumuotoilusta tilaajan näkökulmasta. Keskustelu on jaettu kolmeen teemaan: 1) Palvelumuotoilubriiffin rakentaminen, 2) Palvelumuotoilun myyminen menetelmänä omaan organisaatioon ja 3) Kaupunkilaisten osallistaminen. Moderaattorina toimii Heikki Rajasalo FCG:ltä.

Miten kehittää tilaajaosaamista? Miten auttaa uutta asiakasta hyödyntämään palvelumuotoilua? Miten palvelumuotoilun toimeksianto ja tarjouspyyntö kannattaa rakentaa? Miten aktivoida ja ohjata suuria määriä asukkaita kaupunkisuunnittelussa?

 

14.00
Sami Rintala: Rintala Eggertson’s latest designs & projects, and the thinking behind it
Pohjois-Norjassa asuva suomalainen arkkitehti Sami Rintala kertoo uusimmista tuulista arkkitehtuurin ja opetuksen alalla muun muassa USA:ssa, Intiassa ja Skotlannissa. Teemoina mainitaan todennäköisesti muun muassa puu, talous, pientuotanto, käsityötaito, länsimainen sivistys ja mikroilmasto, muttei välttämättä tässä järjestyksessä.

 

14.30
Panel: Mobile Home, Harry Charrington, Sami Rintala (EN)

Suomen Lontoon instituutin, University of Westminsterin arkkitehtiopiskelijoiden sekä suomalaisten ja brittiläisten arkkitehtien kanssa toteuttaman Mobile Home London -designhankkeen myötä Showroomin lavalla nähdään myös arkkitehdit Sami Rintala sekä Harry Charrington, jotka esittelevät projektin tuloksia.

Opiskelijat suunnittelevat ja rakentavat arkkitehtien opastuksella taukomajan Luston metsämuseon vaellusreitille viikossa.

 

15.15
Architects on architects: Anssi Kankkunen & Inari Virkkala 

Showroomissa kerran päivässä järjestettävässä keskustelutilaisuudessa kaksi arkkitehtia haastaa toisensa dialogiin etukäteen määriteltyjen teemojen saattelemana. Käsiteltäviä teemoja ovat muun muassa kaupunkien tiivistyminen, tulevaisuuden oppimisympäristöt sekä vuorovaikutteinen suunnittelu.

Miten arkkitehtien työ vaikuttaa ihmisten väliseen vuorovaikutukseen? Mikä on arkkitehtien rooli ilmastonmuutoksen ehkäisyssä?

 

16.45
Alustus keynoten teemaan: Marco Steinberg (EN)

 

17.00
KEYNOTE: Keller Easterling (EN)

Keller Easterling on amerikkalainen arkkitehti, kirjailija ja urbanisti. Hän on kirjoittanut muun muassa kirjat Extrastatecraft: The Power of Infrastructure Space (Verso, 2014), jossa pohditaan globaaleja infraverkkoja hallintovälineenä ja Enduring Innocence: Global Architecture and Its Political Masquerades (MIT Press, 2005), joka tutkii tuttuja tilatuotteita hankalissa tai levottomissa poliittisissa olosuhteissa ympäri maailmaa, sekä Organization Space: Landscapes, Highways and Houses in America (MIT Press, 2001), joka soveltaa verkkoteoriaa keskusteluun Yhdysvaltain infrastruktuurista ja kehitysformaateista.

Showroom-puheessaan Easterling käsittelee esimerkiksi sitä, miten tilamuuttujia voisi käyttää entistä enemmän innovoinnin ja globaalin hallinnon keinoina, sekä globaalia infrastruktuuritilaa vapaavyöhykkeen, poliittisen kapasiteetin ja miellyttävän estetiikan kannalta laajennetun muotoilun repertuaarin näkökulmasta.

 

Tutustu Showroomin päiväkohtaiseen ohjelmaan:
Keskiviikko 13.9. 
Torstai 14.9.
Tutustu puhujiin täällä

 

Sami_Rintala_photo_Tommaso-Nova

Sami Rintala

hilla_rudanko

Hilla Rudanko

Marco_Steinberg-8

Marco Steinberg

keller_easterling_portrait14

Keller Easterling