Skip to content

Näyttelyarkkitehtuuri

 

Showroom 2017 -tapahtuman näyttelyarkkitehtuurista vastaa Avanto Arkkitehdit, joka suunnittelee sekä hallin yleiset tilat että yksittäisten osastojen yleisilmeen.

avanto

 

Äärettömyys

Isot peilipinnat heijastavat osastoja moninkertaistaen niiden pinta-alan. Näyttelyalueen rajat hämärtyvät ja tilassa liikkuminen on kiinnostava elämys. Peilaaminen monistaa, mikä viittaa teolliseen sarjatuotantoon. Paikoitellen kahden peilin välille syntyy ääretön käytävä, kuten lapsuudessa peilikaapin ovien välissä leikkiessä. Yleisvaloa ei ole, joten osastojen valot korostavat entisestään kuutiomaisia alueita ja niiden sisältöä.

Tunnetko näyttelyarkkitehtuurista vastaavat Avanto Arkkitehdit? 

Avanto Arkkitehdit Oy perustettiin vuonna 2004, kun arkkitehdit Ville Hara ja Anu Puustinen voittivat Vantaan Pyhän Laurin kappelin avoimen kilpailun. Toimisto on ottanut osaa kilpailuihin Suomessa ulkomailla ja voittanut useita palkintoja. Toimiston töitä on myös julkaistu laajasti kotimaisessa ja kansainvälisessä lehdistössä, alan johtavat julkaisut mukaan lukien. Lisäksi niitä on esitelty lukuisissa näyttelyissä, muun muassa neljä kertaa Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa.

Avanto-nimi kertoo toimiston suunnittelufilosofiasta. Avanto Arkkitehdit haluavat käyttäjän rooliin eläytymällä luoda tunteita herättäviä tiloja. Pelkkien fyysisten rakennusten suunnittelun sijaan toimisto haluaa parantaa ihmisten elämänlaatua arkkitehtuurin keinoin. Toimiston suunnittelemat ympäristöt ovat kokemuksellisia, tiloissa liikkuminen on elämys. Osakkaat nauttivat luonnosta ja haluavat antaa saman mahdollisuuden tuleville sukupolville – avantoja tulee olla myös tulevaisuudessa. Avanto haluaa tehdä kestävää arkkitehtuuria, sanan monessa mielessä.

Avanto Arkkitehtien massiivihirsinen Sauna Kyly voitti Habitaren suunnittelukilpailun vuonna 2009. Toimiston pienempiin töihin kuuluu Kekkilälle suunniteltu Vihervaja (Vuoden Puutarhatuote 2010 ja Fennia Prize 2012). Suurinta skaalaa edustaa kaupunkisuunnittelu, jota toimisto tekee yhdessä monen eri kaupungin kanssa. Avanto Arkkitehtien suurin rakennussuunnitteluprojekti tähän mennessä on Pyhän Laurin kappeli Vantaalla. Rakennus palkittiin heti valmistumisen jälkeen monilla palkinnoilla. Avanto Arkkitehtien uusin valmistunut rakennus on Hernesaaren yleinen sauna Löyly, joka oli yksi neljästä vuoden 2016 Finlandia-palkintoehdokkaasta.